Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2006

Το σύμπαν του Μανουέλ Μπράβο

"Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, όλο το Σύμπαν συνηγορεί ώστε να το πετύχεις"

Αυτό είναι το πιο γνωστό απόφθεγμα του Πάουλο Κοελιο. Πόσο αλήθεια όμως είναι αυτό; Και τι εννοεί με τη λέξη σύμπαν; Συμπεριλαμβάνεται και ο εαυτός μας στο σύμπαν; Σαφώς και ΝΑΙ. Δεν ζούμε εκτός χώρου και χρόνου…

Φαντάζομαι ότι ο Μανουέλ Μπράβο από την Αγκόλα δεν είχε διαβάσει ποτέ Κοέλιο και μάλλον δεν ήξερε ούτε το ρητό ούτε και είχε κάνει τις ανάλογες σκέψεις.

Όμως ήθελε πάρα πολύ να πετύχει κάτι. Τι ήταν αυτό; Μια καλύτερη ζωή. Την παραμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ζούσε ως μετανάστης εδώ και πέντε χρόνια αυτός και η οικογένειά του. Και επειδή το υπόλοιπο σύμπαν δεν έκανε κάτι ώστε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του, είπε να πάρει την τύχη στα χέρια του. Και αυτοκτόνησε!!!
Ναι, καλά διαβάσατε αυτοκτόνησε, για να συγκινηθούν κάποιοι μπας και μπορέσει ο δεκατριάχρονος γιός του Αντόνιο να παραμείνει στην Βρετανία. Έτσι λοιπόν θέλησε το στίγμα του να σβήσει...

Και ο τίτλος του άρθρου είναι "Σοκ στη Βρετανία". Ναι ε;;; γιατί σοκαριστήκανε; Πέντε χρόνια ζητούσε πολιτικό άσυλο ο μαύρος (όνομα και πράγμα). Τι κάνανε; Τίποτα. Ετοιμαζόντουσαν να τον στείλουν πίσω στην Αγκόλα όπου οι καθεστωτικές δυνάμεις δολοφόνησαν τους γονείς του και βίασαν τις αδελφές του. Ποια θα ήταν η τύχη της οικογένειάς του εκεί; Σενάριο με προκαθορισμένο τέλος αλλά καθόλου happy end.

Όσο εμείς κάνουμε σκέψεις για το χειμωνιάτικο ταξίδι μας στην "κατάλευκη μα πένθιμη Ελβετία" που λέει και ο ποιητής, ας ευχηθούμε καλό ταξίδι στον Μανουέλ και την επόμενη φορά το ΣΥΜΠΑΝ να φερθεί καλύτερα σ’αυτόν και την οικογένεια του.

P.S.1
Μια ημέρα πριν ο εικοσιεξάχρονος Edmore Ngwenya πήδηξε σε κανάλι στο Μάντσεστερ και αυτοκτόνησε επίσης για τον ίδιο λόγο...

P.S.2
Παραθέτω μια φωτογραφία μου, που δείχνει την περηφάνια που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι αυτοί...Προσέξτε το βλέμμα της μητέρας!

1 Σχόλια:

At 3:16 μ.μ., Blogger ioannispk - son of a pirate είπε...

Κοέλιο στα Πορτογαλικά σημαίνει λαγός.

Ενώ ο λαγός είναι ένα πανέξυπνο ζώο, η αντίληψη που έχει για τον περιβάλλοντα χώρο ενδεχομένως να είναι κάπως περιορισμένη, διαφορετικά δεν θα στεκόταν στην μέση του δρόμου κοιτάζοντας επίμονα τα φώτα του επερχόμενου φορτηγού με την ελπίδα να το σταματήσει με την δύναμη του βλέμματος (outstare).

Φοβάμαι ότι και ο Κοέλιο έχει και αυτός ενδεχομένως περιορισμένη αντίληψη του γίγνεσθαι, η έχει βρει μια ωραία μηχανή που τυπώνει δολάρια / λίρες / ευρώ απολύτως νόμιμα παρ’ όλο που παράγονται με βάση κάλπικες ιδέες και μεθόδους.

Παιδί που μεγάλωσε δίπλα στις φαβέλες θεωρεί αδύνατον να είναι αποτέλεσμα marketing η επιτυχία του και αυτο-δικαιολογείται προφασιζόμενος συμπαντικές δήθεν δυνάμεις, αφήνοντας στην άκρη με μετριοφροσύνη το «ταλέντο» του.

Αλλοίμονο όμως η σκληρή πραγματικότητα, αυτή που διαδραματίζεται όχι μόνο στην Βρετανία αλλά και σε όλες τις ‘βολεμένες’ χώρες, είναι διαφορετική. Μην ξεχνάμε ότι ο συμπατριώτης του «ΛΑΓΟΥ» πυροβολήθηκε σαν ύποπτος από την αστυνομία του Λονδίνου γιατί έτρεξε … (ενδεχομένως για να αποφύγει την τύχη του Μανουέλ Μπράβο).

Νομίζω οτί ένα από τα λίγα καλά που μας έχει δώσει η Βρετανία τα τελευταία 200 χρόνια ήταν ο George Orwell. Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΖΟΦΕΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

ioannispk – son of a pirate

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home